"SMB-kit" ->
Eier Tor-Jørgen har en forskjærlighet for hobby virksomhet og har derfor en egen liten "hobbybedrift" ved siden av hovedaktiviteten med å lage byggekit for fks. modelltog, dioramaer, bil osv...

Bestilling:

Send e-post med navn, adresse og type # til firmapost@smbservice.no og motta faktura pr. e-post som betales før varen sendes.


 

 

 


 

UTSTYR, BYGGING, MALING, SMUSSING

Her vil jeg forsøke å veilede og vise noen av mine metoder for å bygge, male og smusse kittene.
Sidene kan hende blir oppdatert ettersom man finner nye metoder eller feil og mangler blir funnet i eksisternde tips.
Altså bare en veiledene guide som kanskje er under utvikling på sikt og ikke en absolutt metode.

Generelt om tipsene >

 

 

 

Diverse tips:

NB: Klikk på bilder for større utgave.
Utstyr:

- Man har over tid akumulert seg en god del "favoritt" verktøy og en hel mengde kjekt å ha verktøy opp gjennom årene. Her på bilde kan man se noe av det jeg i all hovedsak har brukt på disse laser kittene. Her får jeg la bilde snakke for seg selv tror jeg. Det viktigste er en god pinsett, "Stanley"kniv og noen pensler i ymse kvaliteter. Alt kan vel også skaffes på fks. en av de større Hobby foretningene selv om mine ting stammer fra sikkert 20+ forskjellige sjapper rundt om kring.
Har man "traktorgenet" og litt snev av verktøy fettish så blir det som oftes slik kjekt å ha mentalitet og skuffen fylles av alskens ting og tang.
 
  Lim:

- På disse laser skjærte husene har jeg benyttet meg av lynlim(Superlim) fra Loctite "Super glue-precision" som kan fås kjøpt i mange byggevare butikker o.l. Dette sammen en såkalt "kikker" som får limet til å hardne med en gang mens man holder delen på plass. Og veldig kjekt når man har brukt en stor mengde for å "fylle" en åpning fks. Her har jeg en flaske "Insta-set" som jeg selv kjøpte på en tur i USA. Men fks. CRC har en tilsvarende type på sprayboks. Kan muligens fås kjøpt hos en Hobby forhandler i Norge? Fuktighet/vann kan også få lynlimet til å sette seg fortere, men da ofte med en hvit matt krakkelert finnish og ikke altid like pent på modellen. Grei nødløsning å spytte på delen ligger "kikker" flaska for langt unna der og da.

- Har nå også i senere tid fått tak i FALLER "Expert Laser" sitt lim spesielt laget for å lime laserbyggesett av denne typen. Dette limet minner litt om vanelig Cascol trelim men setter seg en del fortere og er mye tynnere slik at den siger/suger seg inn mellom delene også til en viss grad. En fordel med dette limet er at den ikke hærder så fort at gjør man en feil så kan man ta det frahverandre forsiktig og så lime på nytt. Noe jeg har fått behov for i ny og ne. Men den er også ganke kleberig og rask så arbeidet kan gå relativt fort hvis man ønsker det. Kan absolutt anbefales for deler som har rette og flate kanter. Lynlimet anbefales for litt skjeve eller deler som ar slått seg og må holdes på plass mens limet tørker. Disse to sammen anbefales under byggingen og jeg vil vise litt under eksempelet av #112 byggesettet når jeg bruker de forskjellige limene.

- NB: Mange av delene slik som vinduer og listværk på disse byggesettene har ferdig påført lim, såkalt "Limpåføringstape" heter det faktisk og fungerer som dobbeltsidig tape. Disse delene kan som oftes greit males først før man tar av dekkpapiret og setter på huset noe som letter arbeidet betraktelig og man enklere får ett bra resultat uten for mye søl og pirkete male jobb med lupe og ustødige hender. 

   

 

NB: Klikk på bilder for større utgave.

Maling:

- På disse laserskjærte husene har jeg i all hovedsak benyttet meg av Vallejo Model Color sine malinger. (Kan fås kjøpt i diverse Hobby butikker i Norge) Disse har vist seg å fungere rimelig bra på disse husene og dekker veldig bra med mye pigmenter i malingen. Alle fargene er i utganspunktet matte med noen få unntak av fks. Glossy White så har jeg også benyttet meg av en "Satin lakk" for å få en litt mer glans på fks. Lier hus #106 så det skal se litt mer vedlikeholdt og av "nyere" dato. Det finnes også en Tynner i samme serien som fungerer bra og "tynner" ikke ut pigmentene i malingen for mye bare med ett par dråper, men gjør det lettere å få malingen til trekke inn i sprekker og treverk som fks. på første strøk. Jeg bruker pensel og maler relativt tykt på denne malingen fra Vallejo som blir mye tynnere når den har tøket igjen. Jeg maler også som oftes med 2-3 strøk på deler/paneler som skal se "nye" ut og dekket godt med maling.

- Flassende maling får jeg til ved hjelp av litt olje som jeg pensler på før maling.
Her har jeg brukt lampeolje som jeg tilfeldigvis hadde i hylla. Men det kan sikkert fks. brukes WhiteSprit eller lignede oljebaserte produkter også.
Dette gjør jeg stort sett etter at jeg har påført delene en "vask" med uttynnet blekk og sprit som beskrevet i smussing delen. For å få den flassende effekten så maler jeg ganske tykt med utynnet maling før oljen har tørket ut. Så lar jeg det tørke litt før jeg trykker en vanelig kontor type tapebit på malingen og "river/rykker" av denne fort  igjen. Da følger en del av malingen med tapen og en del sitter igjen på emne. Dette kan gjøres i små områder eller over hele. Krever en del øvelse og testing før man finner rette kombinasjonen av tørketid, tykkelse maling osv. og ofte så maler jeg på nytt hvis resultatet ikke er tilfredstillende. Men det skal ikke tørke helt og malingen bør være litt fuktig så malingen greier å slippe taket på emnet og følge med taipen. Se mer om dette i byggingen av "SMB-Kit" #112 som jeg bruker som eksempel her senere.

- Dette kan gjerne gjøres i flere omganger ovenpå hverandre hvis man fks. vil illustrere at delen har hvert malt med forskjellige farger opp gjennom årene.

NB: Klikk på bilder for større utgave. Takmaling & skjeve takplater?:

Det hender at fks. takplatene av finér fort kan slå seg hvis man maler med fks. mye vannbasert maling. Også kanskje andre typer. Ett bra tips da er å legge de nymalte platene under press mens de tørker. Tar jo lenger tid men letter jo da monteringen av disse senere. Har de slått seg etter tørking uten å ha lagt dem i press først så pleier det å fungere å fukte platene på nytt for så å legge dem i press igjen og som regel da så er platene flate igjen. Ingen garranti men sjelden det er noe problem egentlig så her må man prøve seg litt frem kanskje før man finner ut av det på sin måte. PS: Dette tipset kan jo gjelde andre deler også som eventuelt har slått seg og blitt skjeve.


NB: Klikk på bilder for større utgave.

Smussing:

- Jeg har lenge lurt på hvordan disse Amerikanerene lager og bruker sitt såkalte "Indian-ink" med "Rubbing-alcohol" for å få treværk til å se gammelt og umalt ut. Etter mange år og testing har jeg nå kommet frem til min egen løsning på dette som jeg er ganske så fornøyd med.
Jeg hadde skaffet meg en liten flaske med sort blekk fra "tus" som er til slike fine blekkpenner jeg brukte til skjønnskriften på barneskolen. Kjøpte den på en lokal Hobby malesjappe. Forsøkte å tynne den ut med en mende forskjellige produkter slik som "Blå-vask" Isopropanol, 96% apoteker sprit, maslingstynner osv. Ingen av dem fungerte 100% til dette. Så tilfeligvis så hadde jeg en slump igjen av en 40% vanelig sprit flaske og det gjorde susen tydeligvis. Da ser det ut til at det utvaskede blekket blir liggende igjen i sprekker og furer i treveket og tørker slik at det ser ut som gammelt treværk som har stått ute i mange år uten maling.
Her må man eksperimentere med hvor tynn blandingen blir, men den skal være temmelig utvannet for at dette skal funke. 10000:1 eller noe i den duren. Dvs. 2-3 dråper blekk til 0,5cl sprit. Jeg pleier å fylle ca. halve den fiskefor beholderen med sprit og har oppi en "dash-2-4 dråper" med blekk, blir det for mørkt så fyller jeg bare på med mer sprit. Her må man teste seg frem og få erfaring.

 

 

- Bruker og en del smussepulver og ulike "malinger" for å få variasjon og mer liv i fargene på husene når de skal se gamle ut. Fikk i sin tid tak i en pose full av Artitec sine pulvere med kanskje 10-12 forskjellige nyanser. Disse tynner jeg ofte ut i Isopropanol (Blå-vask) og maler/vasker på som da også gjør at pulveret fikseres noe også. Tørr børster også en del til slutt med ulike nyanser. Har også noen typer som jeg fikk tak på i USA men husker ikke navnet på de som er en del mer "fettete" og sitter på emnet kanskje litt for tykt noen ganger. Så det er forskjell på smussepulver og hvodan disse aplisereres. Her må man igjen teste seg frem til en metode som gir ønsket resultat. Disse malings pennene fra Floquil fikk jeg tak på selv i USA og gjør en del av "smusse" arbeidet lettere som fks. på taket jeg viser eksempel på senere. Bruker forresten disse pennene på skinnene mine som er raskt og greit og gir ett rimelig godt resultat. Vet ikke om disse er å få tak på i Norge og ofte vansklig å bestille slikt pr. post fra USA så får håpe de holder en stund til.

 

 

BYGGING AV #112  H0-skala


Her vil jeg forsøke å veilede og vise noen av mine metoder for å bygge dette huset i nedslitt og værbitt versjon slik som originalen er pr. idag.

Huset er ett laserskåret byggesett i treverk basert på eldre bygning i Sjåstad - Lierdalen.
Dette kittet er laget vindskeiv og er meningen at ikke skal være 100% strøken og firkantetet slik at man må tilpasse selv en del hvis ønskelig.. Vinduer og listverk har lim ferdig påført for enklere montering. Noe fabrikering/tilpassning må påregnes.
 

Klikk her for generell byggeveiledning for å bli litt kjent med kittet: - Byggeveiledning kit #112

 

 

 

 
"SMB-tips" - FORARBEID på kit #112

Her beskrives forrarbeidet for å få til ett litt slitent og gammelt hus. Det er benyttet en "vask" av pennblekk og alkohol løsning som beskrevet i "SMUSSING" delen her på siden "SMB-tips". Man kan trenge en skarp kniv, avbiter, litensag, finkornet sandpapir og en billig pensel. Og litt "kuntnerisk sans" ;-) Ha gjerne ett bilde av orginalen eller andre gamle forbilder for hånden så man ser for seg slitasjen man ønsker å oppnå.

 - KLIKK HER for beskrivelse >

 

"SMB-tips" - MALING/FLASSING på kit #112

Her forsøker jeg å beskrive malingsteknikken for å få til ett litt slitent og gammelt hus med flassende maling. Det er benyttet først en "vask" av pennblekk og alkohol løsning som beskrevet i  "SMUSSING" delen på siden "SMB-tips" som også beskriver maling og utstyr jeg har benyttet meg av. Ellers trenger man fks. lampeolje, pansler . Og litt "kuntnerisk sans" ;-) Ha gjerne ett bilde av orginalen eller andre gamle forbilder for hånden så man ser for seg slitasjen man ønsker å oppnå.

 - KLIKK HER for beskrivelse >

 

"SMB-tips" - VINDUER/DØRER på kit #112

NB: Vinduer og dører på dette huset er laget skjevt pr.design, så det er viktig å gjøre seg kjent med delene og se hvor og hvilken side de skal passe på av huset. Det er også forskjellige størrelser på vinduene så husk å sjekk dette. Det er benyttet først en "vask" av pennblekk og alkohol løsning som beskrevet i  "SMUSSING" delen på siden "SMB-tips" som også beskriver maling og utstyr jeg har benyttet meg av. Ellers trenger man fks. lampeolje, pansler . Og litt "kuntnerisk sans" ;-) Ha gjerne ett bilde av orginalen eller andre gamle forbilder for hånden så man ser for seg slitasjen man ønsker å oppnå.

 - KLIKK HER for beskrivelse >

 

"SMB-tips" - TAKET på kit #112

Her forsøker jeg å beskrive teknikker for å få til ett litt slitent og gammelt hus tak. Det er benyttet først en "vask" av pennblekk og alkohol løsning som beskrevet i  "SMUSSING" delen på siden "SMB-tips" som også beskriver maling og utstyr jeg har benyttet meg av. Ellers trenger man fks. lighter, fil, skarp kniv, pansler . Og litt "kuntnerisk sans" ;-)

 - KLIKK HER for beskrivelse >

 

   

 

 


Klikk for større bilde.Klikk for større bilde.


Klikk her for å se større bilde av originalen huset er basert på.

 

 

 

 

 

 

     
     
     
     


 

GENERELT OM TIPS:

- Tipsene er ment som byggehjelp for kundene av "SMB-Kit" byggene slik som undertegnede bruker selv på disse kittene og er ikke nødvendigvis egnet på andre tilsvarende produkter fra andre leverandører. Alle tips krever noe egeninnsats og testing og er på ingen måte absolutte for att en selv skal få dette til uten å teste, teste, teste og teste for å få egen erfaring og kunnskap.

- Tipsene som her presangteres tar undertegnede ikke ansvar for miljøvennelighet, brukervennelighet, brannfare, giftighet o.l. noe som man selv må ta ansvar for på egene ting og ved bruk av tipsene. God sunn fornuft og bondevett kreves !! ;-)

- Tipsene har undertegnede her forsøkt å gjengi så godt han kan i billedlig og skriftelig form, men det er ikke alt som er like lett og beskrive på denne måten så noen "lure" triks underveis som men selv tar for gitt etter utallige tester og metoder med både sukse og mindre sukserike forsøk opp gjennom årene.

- PS TIPS: Undertegnede er ganske "unøyaktig" og "slumsete" i måten smussingen blir utført på og det kan gå frem og tilbake mange ganger før man har ett resultat man er fornøyd med.

SÅ anbefalingen er å bare gjøre det om og om igjen og til slutt så får man det til med ett relativt brukbart resultat. :-)

Tillatelser>
- Tipsene/bildene på disse sidene tilhører SMB Service Moskaug og kan ikke brukes andre steder uten samtykke med eier Tor-Jørgen Moskaug.


Mvh.
Tor-Jørgen Moskaug
Vestsideveien 335
3405 LIER
Tlf: 900 70 112